Gemeente Borgerstein vzw

Woonondersteuning

De meeste cliënten in Borgerstein maken gebruik van woonondersteuning. Zij verblijven zowel overdag als ’s nachts in Borgerstein, permanent omringd door professionele begeleiding. De cliënten leven samen met andere cliënten in leefgroepverband, zowel op de site Berkendries als in het hoofdgebouw. Berkendries telt 10 leefgroepen, in het hoofdgebouw zijn er 11 leefgroepen. Sommige cliënten leven gedurende het hele jaar 7 dagen op 7 in Borgerstein, andere cliënten verblijven voor een kortere of langere periode.

Borgerstein-compu_devices-3522.jpg

In Borgerstein is het ook mogelijk om te kiezen voor een deeltijdse woonformule: zo kan een cliënt bijvoorbeeld tijdens de week in Borgerstein verblijven en in het weekend bij de familie. De verschillende woonformules worden samen met de cliënt en het netwerk besproken. De cliënten die op Berkendries of in het hoofdgebouw wonen, worden omkaderd door een medische dienst. Deze dienst bestaat uit huisartsen, een psychiater, een revalidatie-arts en een team verpleegkundigen.

Naast Berkendries en het hoofdgebouw leven er 2 leefgroepen in een huis in de stad. In deze huizen krijgt inclusie of deelname aan het maatschappelijk leven, een heel zichtbare invulling. Zo gaan zij bijvoorbeeld voor medische ondersteuning naar een dokter in de stad.

Een klein aantal cliënten woont zelfstandig in een huis in de stad, alleen of in een kleine groep. Zij krijgen voornamelijk begeleiding aan huis. Wij noemen dit mobiele begeleiding.