Gemeente Borgerstein vzw

Stephanie De Vroe

"Het zijn kleine dingen die mijn dag groot maken, zoals de glimlach van de cliënten wanneer ze zich amuseren tijdens een activiteit."

Stephanie werkt sinds 2014 als begeleidster op de dienst recrea van de afdeling gehandicaptenzorg. Ze werd een vertrouwd gezicht voor de cliënten. Stephanie vertelt ons waarom ze haar job zo graag doet.

"Tijdens mijn opleiding deed ik altijd stage in een dagcentrum. Activiteiten voorzien voor de cliënten was echt mijn ding! Maar op school werd me verteld dat een vaste job voor deze functie heel moeilijk zou zijn. Wat had ik dan ook geluk in de zomer van 2014. De dienst recrea van Borgerstein was op zoek naar een begeleider. Ik heb dan ook meteen gesolliciteerd!

Ik heb hier mensen leren kennen die ik echt bewonder. Collega's, maar ook cliënten. Elke cliënt heeft een eigen verhaal. Vaak kunnen de cliënten met wie je werkt zich niet verbaal uitdrukken. Je leert een cliënt dan ook pas echt kennen door er veel tijd mee door te brengen. Het is een uitdaging om op zoek te gaan naar wat de cliënten fijn vinden of net niet. Men zegt vaak dat de cliënten met wie wij werken niet veel kunnen. Ik hou ervan om op zoek te gaan naar activiteiten die de cliënten wel kunnen. Wij doen veel meer dan alleen bijvoorbeeld kleuren. Of dit gemakkelijk is en dit elke dag lukt? Uiteraard niet. Er zijn dagen of misschien wel weken waarin ik niets ontdek. En dan gebeurt er toch dikwijls iets bijzonders: een cliënt in een rolstoel neemt plots voor de eerste keer een wasco vast of iemand die aangeeft niet te willen meedoen aan groepsactiviteiten, zet zich mee aan tafel. Het zijn die kleine dingen, die mijn dag groot maken! De glimlach van de cliënten wanneer ze zich amuseren tijdens een activiteit. De herkenning op hun gezicht als je de leefgroep binnenkomt en het lijkt of ze weten dat je er speciaal voor hen bent. Het zijn die dingen waarom ik mijn job zo graag doe. Iedere dag opnieuw."