Gemeente Borgerstein vzw

Borgerstein bouwt voor u

Van Borgerstein naar Borgerwijk

De gloednieuwe zorgcampus van Borgerstein is klaar. In november en december 2021 verhuisden de bewoners van de opvang voor mensen met een beperking en het woonzorghuis naar een gloednieuwe en hypermoderne nieuwbouw. 

In september 2019 werd de eerste spadesteek gegeven voor de realisatie van het grote masterplan ‘Van Borgerstein naar Borgerwijk’.¬†

De bouw van het nieuwe woonzorghuis, een gebouw voor alle administratieve en logistieke functies en de woningen voor personen met een beperking zijn ondertussen afgerond. Voor ouderenzorg werden de twee woonzorgcentra Huize Sinte-Angela en De Beiaard samengebracht in één nieuw woonzorghuis: ‘Borgerhof’. De bewoners van de 120 nieuwbouwkamers hebben allemaal een individuele badkamer met douche en de mogelijkheid om gebruik te maken van de talrijke buitenruimtes en cafetaria. Woonzorghuis Borgerhof biedt twee woningen voor ouderen met beginnende dementie, vier woningen voor personen met matige en gevorderde dementie en twee woningen voor personen met fysieke zorgbehoeften.

De nieuwe woningen voor personen met een beperking bieden een thuis aan 70 personen die nood hebben aan gespecialiseerde zorg.¬†Daarnaast is er ook een dagcentrum gebouwd voor zowel 170 interne als voor 50 externe cliënten.

Het vrijgekomen, voormalige seminariegebouw krijgt de komende jaren een nieuwe invulling. Sommige delen worden opgeknapt, andere worden dan weer afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Er komen in totaal zo’n 200 appartementen, maar ook een kinderdagverblijf, een school en een dokterswachtpost. Verder worden er op een ander deel van de site nog 33 appartementen gebouwd en komen er ook assistentiewoningen. Dat is de laatste fase van het masterplan. Op die manier wordt er een echte ‘Borgerwijk’ gerealiseerd, waar mensen met en zonder beperking samenwonen in een levendige, groene en duurzame buurt.

Meer info over de Borgerwijk: www.borgerwijk.be.

Woonzorghuis Borgerhof

Afdeling gehandicaptenzorg

Assistentiewoningen

Momenteel worden er 18 erkende assistentiewoningen gebouwd, vlak naast Borgerhof. De bouwwerken zullen minstens tot eind 2022 duren. Deze 18 appartementen zullen door Borgerstein vzw te huur worden aangeboden. Welke dienstverlening hierbij wordt aangeboden, de prijsvoorwaarden en hoe belangstellenden zich kandidaat kunnen stellen, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Woningen in de stad

Dit jaar zullen 41 cliënten hun intrek nemen in de nieuwe woningen in de stad. De bouwwerken in de Lange Nieuwstraat en de Merodestraat gaan vlot vooruit. Nu de ruwbouwfase achter de rug is, wordt er volop gewerkt aan de inrichting en de uitwerking van de technieken. Met deze twee projecten wordt het programma van de inclusieve woonprojecten in Mechelen voltooid.

Foto: F. de Merodestraat

Foto: Lange Nieuwstraat